Örökségünk mottóval mozgalom indult
2016.01.27., szerda

[ Örökségünk ]A Magyarság Házában tartott sajtótájékoztatón Örökségünk mottóval mozgalom indítását jelentette be Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.
A kezdeményezés célja, hogy egy dal segítségével megszólítsák a világ különböző pontjain élő magyarokat, és bevonják őket egy, a magyar nyelv megőrzését, a magyarság megtartását szorgalmazó mozgalomba.


Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár a kezdeményezést beharangozó sajtótájékoztatón elmondta: az Örökségünk című dal a magyar nyelv megőrzésére, a magyarság megtartására ösztönöz, miközben közösséget kovácsol, kiváló lehetőséget teremt arra, hogy erősítse a világ különböző pontjain élő magyarok kapcsolatát az anyaországgal és egymással. Az államtitkár felajánlotta, hogy a Kőrösi Csoma Sándor program és a Petőfi Sándor program összesen 150 ösztöndíjasa is segít a dal népszerűsítésében.

A kampány során arra ösztönzik a magyarokat határon innen és túl, hogy énekeljék el a dalt, készítsenek erről videofelvételt - lehetőleg otthonuk emblematikus helyein - és töltsék fel a produkció honlapjára. A felvételeket a weboldalon és a közösségi médiában folyamatosan közlik. Párhuzamosan felvételeket készítettek, illetve készítenek Csíksomlyón, Huszton és Londonban, és a felvételek felhasználásával egy újabb klipet állítanak össze a világ különböző pontjairól érkező anyagok, valamint a saját felvételek felhasználásával. Ezt a klipet várhatóan Pakson mutatják be szeptemberben - olvasható a kezdeményezésről szóló háttéranyagban.

Az Örökség című dal szerződje Gyulai István, paksi zenész, dalszerző, a városi Csengey Dénes Kulturális Központ munkatársa.

[ Gyulai István
Gyulai István, dalszerző

Vida Tünde, a mozgalom ötletgazdája arról beszélt, hogy szeretnék, ha minél több magyar emberhez el tudnának jutni a dallal az anyaországon belül és a határon túl. Eddig 22 ezren tekintették meg a dalt a youtube.com oldalon - jegyezte meg.

[ Fotó:
Fotó: Botár Gergely - kormany-hu

Az Örökségünk mozgalom védnökei Potápi Árpád János, Süli János és Hamvas István.

Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója nyitottságukat hangsúlyozta. Minél több embernek szeretnék azt is bemutatni, hogy a paksi erőmű biztonságos - jelezte. Szerinte ezt a mozgalmat támogatva ezt is könnyebben megtehetik.

Süli János, Paks polgármestere rámutatott: a városnak mindig is fontos volt, hogy támogassák a határon túli magyarságot, ezért próbálnak minél többet tenni. Ez a dal is ennek jegyében született - közölte.

A dal története:

2013-ban Paks-Cseresznyéspusztán, a határon túli magyar középiskolások táborában Gyulai István, aki egyébként a tábor vezetője, megírja az Örökségünk dalt.

2014-ben a Gyulai István vezette PistiEst zenekar többek közt ezzel a számmal megnyeri az Országos Amatőr Pop-Rock-Jazz Fesztivált.

2015-ben klip készül az Örökségünkhöz, amelyet Paks mellett három testvérvárosban: a kárpátaljai Visken, az erdélyi Kézdivásárhelyen és a felvidéki Galántán forgatnak. A dal refrénjét viski, kézdivásárhelyi és galántai gyerekek éneklik, összesen mintegy háromszázan.

2016. január 25-én "Örökségünk" mottóval mozgalom indítását jelentette be Potápi Árpád János, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a Magyarság Házában.

Örökségünk a YouTube videómegosztón:

Örökségünk – Énekeld! Rögzítsd! Töltsd fel! - közvetlen link

Örökségünk – a klip - közvetlen link

Örökségünk – karaokeváltozat - közvetlen link

Paletta - kulturális magazin 2015.11.05. - közvetlen link
Az Örökségünk című klip stábjával és zenészeivel készült interjút láthatják a Palettában. Az adásban szó lesz a dal létrejöttéről és a hozzá forgatott klip állomásairól, a bejárt útról, valamint magát a klipet is láthatják.

Örökségünk - a Magyar Kultúra Napján Pakson - közvetlen link
A Paksi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola Napsugár Kórus előadása a Csengey Dénes Kulturális Központban, a magyar kultúra napjának előestéjén.

Webszemle:

- Örökségünk címmel indítottak határon át nyúló mozgalmat Pakson a magyar nyelv megőrzéséért (*.pdf) - oroksegunk.net - ... [ Bővebben ]
- Örökségünk - Facebook - ... [ Bővebben ]
- Örökségünk honlapja - oroksegunk-net - ... [ Bővebben ]
- Örökségünk - a teljes kotta (*.pdf) - oroksegunk.net - ... [ Bővebben ]

Szöveg, fotó, videó forrása: kormany.hu, orokseg.net, facebook.hu, youtube.com
PaksNET online információk