Tisztes Polgár elismerés átadása a Nemzeti Ünnepünkön
2019.03.15., péntek

Nemzeti Ünnepünk 171. évfordulója alkalmából Tisztes Polgár elismerésben részesült Molnár Imréné Ancika és Siklósi Mátyás kádármester. A Városi Ünnepségen a díjakat Szabó Péter polgármester adta át a Csengey Dénes Kulturális Központban, 2019. március 15-én.

Az ünnepséget a Paksi Bezerédj Általános Iskola diákjainak „Szabadság, szerelem” című műsora zárta.

Molnár Imréné Ancika
 

Molnár Imréné

Ha névről nem is, a tevékenységéről szinte mindenki ismeri őt a városban, ahol 19 éve él. Az atomerőműből ment nyugdíjba, kezdetben az ERBE majd a PAV munkatársa volt. Szeretettel és nosztalgiával emlékszik vissza az ott eltöltött időkre, főleg a sok közös társadalmi munkára, amikor még bárki bármikor hadra fogható volt, hogy segítsen.

A karitatív munkát egészen kicsiben kezdte. Először csak a buszmegállók környékén figyelt fel a szegény sorsú, lecsúszott egzisztenciájú, segítségre szoruló emberekre. Vitte a forró teát, egy kis élelmet. Aztán elkezdődött a házhoz menő gyűjtés. Sokan adtak ruhaneműt, ágyneműt, de ezekért el kellett menni, és ő nagy zsákokban biciklivel tolta haza az adományokat, hogy szétoszthassa a rászorulók között.

A saját házánál majd a Szent István téren 10 éven keresztül tartott karácsonyi ételosztást. Ma is hálával gondol azokra, akik ebben segítették, a polgárőrségtől a tűzoltóságig mindenki hozzáadott valamit, ha kellett padokat, asztalokat, ha kellett a szállításban segítettek vagy hőgombát adtak a hideg ellen.

Ha úgy adódott varrni, főzni, pénzt beosztani tanította a segítségért hozzá fordulókat.

Lelkes paksiakból munkatársakat szervezett maga mellé, akik hasonló empátiával segítették a munkáját. Létrehozta a Segítők Házát, ahol a ruhaneműkön, háztartási eszközön, bútorokon túl rendszeresen osztanak tartós élelmiszert. Kedden és csütörtökön délelőtt várják az adakozni kívánókat és a rászorulókat. Jelenleg két állandó munkatársa van, Hosszú Ilona és Kiss Józsefné.

Munkájához mindig erőt adott a családja, gyermekei és a hite. Életpályája, szakmai elhivatottsága elismeréséül Tisztes Polgár kitüntetésben részesül.
Siklósi Mátyás kádármester

Siklósi Mátyás

Nem tudom, mond-e Önöknek valamit az, hogy bocskás, sajtár, káferka, puttony, szapuló vagy éppen tőtike. Az utolsó paksi kádármester biztosan tudna ezekről mesélni, hiszen mindegyiket készítette már több évtizedes pályafutása alatt. Ahogy boroshordókat, díszhordókat, virágládákat is. Siklósi Mátyás 1959-ben kezdte tanulni a szakmát itt Pakson, követve a családi hagyományt, hiszen már nagyapja is kádár volt. 1962-ben a kádárképzés utolsó évfolyamán végzett, azóta sem itt, sem az országban nem találunk hasonló iskolát.

A korábban nagy hagyományokkal rendelkező szakma kihalni látszik, pedig annak idején még a paksi konzervgyárnak is saját kádárüzeme volt, hiszen hordókban savanyították az uborkát, káposztát.

Az itt eltöltött évek után Pesten dolgozott a hordógyárban, ahol 50 literes söröshordókat készített.

1990-ben a mestervizsga letétele után önálló iparossá vált, 150, 200, 300 literes tölgyfa hordókra specializálódott. de pálinkáshordók is kikerültek a keze alól.

Közben folyamatosan modernizálta, gépesítette a műhelyét, azzal együtt, hogy a régi szerszámokat is mind megőrizte.

A precíz, hagyományos famegmunkálás híve, munkáival találkozhatunk Pakson, Szekszárdon és más szőlőtermesztő vidéken is. Azt mondja, a hordói legalább 80 évig szolgálnak. 70 éves koráig űzte az ipart, de barátoknak, ismerősöknek ma is dolgozik, javításokat végez: abroncsokat, dongákat, hordófeneket cserél.
Nemcsak a hordóval, a belevalóval is nagy szakértelemmel foglalkozik, kiváló zweigelt boraival számos borversenyen arany, ezüst és bronz oklevelet szerzett. Az evangélikus gyülekezet oszlopos tagja, ötven éve házas, két fia és három unokája van. Életpályája, szakmai elhivatottsága elismeréséül Tisztes Polgár kitüntetésben részesül.Csengey Dénes Kulturális Központban:

Ünnepi résztvevők

Ünnepi résztvevők

Ünnepi résztvevők

Ünnepi résztvevők


PaksNET online információk