Urántoll és az Atomtoll díj átadása Pakson az Erzsébet Nagy Szálloda báltermében
2019.03.14., csütörtök

Urántoll és AtomtollMagyar Sajtó Napja alkalmából átadták az Urántoll és az Atomtoll díjat Pakson az Erzsébet Nagy Szálloda báltermében 2019. március 14-én, melyet a Paks Város Önkormányzata és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. közösen szervezett. Az Urántoll díjat Hárfás Zsolt újságíró, gépészmérnök vehette át, az Atomtoll díjat pedig Susán Janka szakértő, újságíró, az Atomerőmű újság szerkesztőségének tagja.


Hárfás Zsolt újságíró, gépészmérnök (Urántoll)

A paksi főiskolán végzett energetikai mérnök régóta kapcsolódik a hazai nukleáris iparhoz. 2009-ben részt vett az új paksi blokkokkal kapcsolatos országgyűlési elvi határozat előkészítésében, valamint a 2011-es Nemzeti Energiastratégia megalkotásában is. Immáron több mint 5 évvel ezelőtt mérnökként rendkívül fontosnak tartotta a társadalom minél szélesebb körű tájékoztatását a hazai és a nemzetközi energetikai és atomenergetikai helyzettel kapcsolatban.

Ezen tájékoztató munka keretében folyamatosan cikkeket, véleményeket ír különböző helyi és országos lapoknak és magazinoknak, valamint országos hírportálnak is. Így pl. a Magyar Demokratának, a Magyar Krónikának, az origo.hu hírportálnak, a Magyar Nemzetnek, a Világgazdaságnak, az Atomerőmű újságnak, valamint más lapoknak is. Az elmúlt években csak nyomtatásban 120-140 anyaga jelent meg. Ezen munkához kapcsolódva eleget tesz szakértői munkára, interjúkra, előadásokra vonatkozó hazai és nemzetközi felkéréseknek is.

Fontosnak tartja, hogy már a középiskolások is valós képet kapjanak az energetika világából, ezért az elmúlt években számtalan hazai középiskolában tartott ismeretterjesztő előadásokat. Tavaly márciusban az elmúlt évek tapasztalatai arra ösztönözték, hogy életre hívja az immáron egyre bővülő olvasótáborral rendelkező saját atombiztos.blogstar.hu oldalát, ami kizárólag szakmai tényekre és információkra támaszkodik.

Számos szakmai szervezet tagja (pl. Energiapolitika 2000 Társulat, Magyar Elektrotechnikai Egyesület). Pályafutása során számos díjban és elismerésben részesült. Munkája során a tényeken és a szakmai szempontjain kívül semmi más nem befolyásolja. Éppen ezért nem meglepő hogy a mottója az, hogy a „tények nagyon makacs dolgok”.

Susán Janka szakértő, újságíró, az Atomerőmű újság szerkesztőségi tagja (Atomtoll)

2014-ben kezdett publikálni az Atomerőmű újságban, eleinte információbiztonsági témájú cikkekkel, ezen a területen dolgozik szakértőként az erőműben. Az újságírói munka világa végül beszippantotta: 2017 januárjától már szerkesztőségi tagként vesz részt a magazinhoz kapcsolódó munkában, és az általa feldolgozott témakörök is jelentősen bővültek.

Az Atomerőmű újság két állandó rovatát viszi. A Barangolóban környékbeli településeket derít fel, megkeresi a helyi nevezetességeket, értékeket, és színes, valósághű riportokban számol be róla. A Túl a szakmán rovat pedig az erőmű munkatársait mutatja be különleges szempontból: nem a vállalatnál végzett munkájukra fókuszál, hanem olyan hobbikra, történetekre, szenvedélyekre velük kapcsolatban, amelyek igazán különlegesek és emberiek.

Mindemellett számos egyéb, sokszor a környezetvédelemhez vagy környékbeli értékekhez kapcsolódó témában is publikál, valamint időnként szakterületéről is, ha az az újság témájához kapcsolható. Janka erősségei az életszagú riportok, amelyekben szinte kézenfogva vezeti, húzza magával az olvasóit, olyan személyes hangvétellel, olvasmányosan mesél, ami letehetetlen. A célja ezzel az írásmóddal, hogy az olvasó is részese lehessen riportjainak.

- Fotóriport az ünnepi eseményről - Klikk a képre!!!
[ Urántoll és az Atomtoll díj átadása Pakson ]- Videóriport az ünnepi eseményről - Klikk a képre!!!


PaksNET online információk